Spor yapmazsak ne olur?

Ayşe TUNALI 2 Nisan 2021

Haber / Öncü Kılıç Cassese

Çağımızın en büyük belalarından biri fiziksel hareketsizliğe maruz kalmak. Fiziksel hareketsizlik sadece yetişkinler için değil, çocuklar ve gençler için de ciddi bir sağlık riski oluşturuyor. Hareketsiz yaşam, her yıl 3 milyondan fazla kişinin ölümüne neden oluyor. Sporla, sağlıklı ve dengeli bir yaşamla bu can kayıplarının önüne geçmek mümkün. Bu yazımızda fiziksel aktivite konusunda bir farkındalık yaratmaya çalıştık, fiziksel aktivitenin çocukluk yaşlarından itibaren toplum sağlığındaki önemine değindik.

Sporun ruhsal ve fiziksel açıdan faydaları bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir. Özellikle çocukluk çağında başlanılan spor, profesyonel olarak bir kimlik oluşturma çabası olmasa bile, bireyin daha sonraki yaşamında tercihlerini, iletişimini, başarılarını etkileyecek bir güçtür. Spor, kişinin hem okul yaşantısında ve etkinliklerinde bir disiplin oluşturmasında hem de fiziksel olarak zinde ve etkin kalmasında oldukça önemlidir.

AŞIRI TEKNOLOJİYE MARUZ KALAN ÇOCUK HAREKETSİZLİĞE ALIŞIYOR

Özellikle son 20 yıldır teknolojinin gelişmesiyle, üzerinde çok durulan ve tartışılan iletişim (iletişimsizlik) çağında, çocuklarımızın normal büyüme süreçlerinden farklı olarak çok daha fazla bilgiye maruz kalması ve bu teknolojilerin hayatlarının (ya da hayatlarımızın) her alanında vazgeçilmez bir parça haline gelmesi, zihinsel yorgunluklarını arttırırken, fiziksel aktivitelerini kısıtlamaktadır. İşte bu noktada, artık doğal ama oldukça riskli görünen bu sürecin yönetilmesi, bütün olumsuz etkilerin minimuma indirilmesi ailenin de katkılarıyla ve çocuk için bir model oluşturmasıyla mümkün olacaktır.

SPOR KONUSUNDA BİLİNÇLENMEK İÇİN AİLEYE VE TOPLUMA ÇOK İŞ DÜŞÜYOR

Elbette hareketsizliğin tek suçlusunun teknoloji olduğunu söylemek yanlıştır. Bununla beraber bütün bu aktivitelere ulaşmanın lüks ya da ayrıcalık olmaktan çıkıp, eşit ve kolay ulaşılabilir olması da tartışılması gereken bir başka konudur. İçinde bulunduğu kültürün, toplumun, kısaca devletlerin dinamiklerinden etkilenerek, verilen destek ile şekillenen spor, buna paralel olarak gelişir ve yaygınlaşır.

Bu bağlamda, maddi ve manevi daha sağlıklı bireylerin yetişmesi, daha sağlıklı toplumların oluşmasına da yardımcı olacaktır.

FİZİKSEL AKTİVİTE VE SPOR BİREYLERE NE KAZANDIRIR?

Modern toplumların karşı karşıya kaldığı en önemli problemlerin başında obezite geliyor. Fiziksel aktiviteyle birlikte vücuttaki enerji dengesini ve vücut ağırlığının kontrolünü sağlar böylelikle obezitenin önüne geçmiş oluruz.

Düzenli yapılan fiziksel aktiviteler;

  • Hipertansiyon ve inme riskini azaltır
  • Kan yağlarını ve kolesterolü düzenler
  • Kas kitlesi artar, güçlenen kemik yapısı osteoporoz ve düşmeye bağlı kemik kırıklıkları riskini azaltır.

SPOR VE PSİKOLOJİ İLİŞKİSİ

Yapılan çalışmalar ve araştırmalar gösteriyor ki düzenli yapılan fiziksel aktivite ve spor depresyon ve anksiyete ile mücadelede önemli rol oynuyor. Kişinin öz güvenini geliştiren spor, bireyin psiko- sosyal gelişimlerine de olumlu katkı sağlıyor.

 

Haberi Paylaş!
Exit mobile version