Türkiye’nin “Demir Adamı” Burak Abacıoğlu’nun sınırları aşan hikayesi

Ayşe TUNALI 5 Nisan 2021

İstanbul’da dün yarı maraton heyecanı vardı. Dünyanın en iyi 8 yarı maratonundan biri olarak değerlendirilen N Kolay İstanbul Yarı Maratonu’nda atletler zorlu parkuru rekor derecelerle tamamlamayı başardı. Kenyalı atlet Ruth Chepngetich, 1.04.01’lik derecesiyle dünya rekoru kırdı. Erkeklerde dünya yarı maraton rekortmeni olan Kenyalı atlet Kibiwott Kandie, yarışı birinci sırada tamamladı.

  1. kez gerçekleştirilen İstanbul Yarı Maratonu’nda zorlu parkuru tamamlayan atletler Tarihi Yarımada’da davetlilere adrenalin ve tutku dolu bir yarış izletti.

İstanbul’da gerçekleştirilen yarı maratonun ardından gözler bir kez daha milli gururlarımıza ve onların başarı hikayelerine çevrildi. Paralimpik sporcumuz Burak Abacıoğlu onlardan biri.

FUTBOLDAN ATLETİZME, YELKENDEN TRİATLONA…

Dünyadaki en elit maraton olarak kabul edilen Amerika Birleşik Devletleri, Massachusetts eyaletinde gerçekleştirilecek 124.Boston Maratonu’na davet edilen ilk Türk “para-atlet” Burak Abacıoğlu oldu. 33 yaşındaki Burak Abacıoğlu kariyeri başarılarla dolu paralimpik bir sporcu. Zorlu parkurları aşmayı bilen engelli atletin umut veren hikayesi uluslararası organizasyonlarda Türkiye’nin adını gururla öne çıkarması açısından son derece önemli.

parkurlar.com olarak Türkiye’nin “Demir Adamı” Burak Abacıoğlu’nun sınırları aşan hikayesine bir göz atalım…

PARİS MARATONU’NA DAVET EDİLEN İLK TÜRK PARALİMPİK ATLET

Futboldan atletizme, yelkenden triatlona kariyeri başarılarla dolu Burak Abacıoğlu, dünyanın en büyük maratonlarından Boston Maratonu’na davet edilen ilk Türk “para-atlet” oldu. Dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını nedeniyle maraton iptal edildi. Doğuştan engelli Burak Abacıoğlu sağ kolunu hiç kullanamadı. Annesinin teşvikiyle yüzme ve masa tenisi olarak başladığı spor hayatına ampute futbolcu olarak devem etti. Ampute futbolda çok ciddi bir backgrounda sahip olan Burak Abacıoğlu çok iyi maçlar çıkarıp kupalar elde etti. Triatlon branşında da kendini ispat eden Burak Abacıoğlu sınırları aştı ve Paris Maratonu’na davet edilerek koşan İlk Türk paralimpik atlet oldu. 1.9 kilometre yüzdü, 90 kilometre bisiklet sürüp 21 kilometre koştu. Bunu bitirdiği anda kendisine “demir adam” denilmeye başlandı. Sporda engel tanımayan Burak Abacıoğlu’nun maraton serüveni de başarılarla dolu.

  • 12 Mayıs 2019 tarihinde Karadağ’da yapılan Ocean Lava Montenegro 70.3 Triatlon yarışında relay yaparak 4 saat 29 dakika 52 saniyelik derece ile; 1.9 kilometre yüzme, 90 kilometre bisiklet etabı sonrasında 21 kilometre koştu.
  • 20 Nisan 2019’da Paris Maratonu’nda ilk maratonunu koştu.
  • 30 Eylül 2019 tarihinde Berlin Maratonu’nda koşan Burak Abacıoğlu derecesini 26 dakika geliştirdi.

Kısa sürede elde ettiği bu başarı ile dünyadaki en elit maratonu olarak kabul edilen Amerika Birleşik Devletleri, Massachusetts eyaletinde gerçekleştirilecek 124.Boston Maratonu’na davet edilen ilk Türk olmayı başardı. Boston Maratonu Corona Virüs sebebiyle iptal edilince Türkiye’nin milli gururu Burak Abacıoğlu’nun derece hayali bir sonraki maratona kaldı.

 

Haberi Paylaş!
Exit mobile version