2. Dünya Savaşında ortaya çıkan Refeeding (yeniden beslenme) sendromu nedir?

Ayşe TUNALI 17 Şubat 2023

Türkiye, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsıldı. Zamana karşı yarışın olduğu şehirlerden ise mucize kurtuluş haberlerine tanıklık ettik.

Enkazdan kurtarılan ve uzun süre aç kalan kişilerde görülen ve geç müdahale edilmesi durumunda hayati sonuçlara yol açan refeeding sendromu merak konusu oldu. Peki, 2.Dünya Savaşında ortaya çıkmış bir hastalık olan Refeeding (yeniden beslenme) sendromu nedir, belirtileri nelerdir?

Yeniden beslenme (refeeding) nedir?

Yeniden beslenme sendromu, yani refeeding, uzun süreli yetersiz beslenme durumundan aniden “normal” beslenmeye geçiş sonucu görülür.

Sebebi ise vücudumuzda sindirime de katkı sağlayan bazı elektrotların ve sıvıların aniden değişmesidir. Bu değişimler hormonal ya da metabolik birçok değişikliğe yol açarak ciddi komplikasyonlara yol açar.

Sendromun en ayırt edici özelliği ise hastanın kanında bulunan fosfat değerlerinin düşerek hiposofatemiye neden olmasıdır.

Refeeding sendromu belirtileri

  • Yorgunluk
  • Güçsüzlük
  • Konfüzyon
  • Nefes almada güçsüzlük
  • Yüksek kan basıncı
  • Kasılma nöbetleri
  • Kalpte ritim bozuklukları
  • Kalp yetersizliği
  • Koma

Refeeding Sendromunun tarihsel boyutu

2. Dünya Savaşı sırasında esir kampından kurtarılan sivillerin ve askerlerin yeniden beslenmesi sırasında ani ölümler yaşanmaya başlandı.
Aylarca açlıkla mücadele eden ve çok az besinle hayata tutunan insanların hızlıca sağlıklarına kavuşmaları için yetkililer hızlıca normal gıdılar vermeye başladılar ve sonuç maalesef ölümle sonuçlandı. Peki bu neden oldu? Refeeding, Türkçesiyle “Yeniden Beslenme Sendromu” uzun süreli yetersiz beslenme durumundan aniden normal beslenmeye geçiş sonucu görülür. Sebebi ise vücudumuzda sindirime katkı sağlayan bazı elektrotların ve sıvıların aniden değişmesidir.

Tedavi genel olarak hastada eksik olarak görülen elektrotların tüple ya da damar yoluyla verilmesiyle gerçekleşir.

Bundan dolayı savaşın sonuna doğru müttefik kuvvetler, toplama kamplarına ulaştıklarında burada açlığa ve ölüme terk edilen Yahudi esirleri direkt olarak normal gıdalarla beslemek yerine kamyonlara yükleyip tedavi merkezlerine götürmüş ve Refeeding Sendromu’na karşı tedavi etmişlerdir.

Haberi Paylaş!
Exit mobile version