Google’a rakip mi geliyor? Nedir bu Chat GPT fırtınası?

Ayşe TUNALI 7 Ocak 2023

YAZAR: Ayşe TUNALI

Son günlerde adını sıkça duyduğumuz Chat GPT nedir? Chat GPT Google’ın yerini alabilir mi? Chat GPT, yapay zeka konusunda tüm ezberleri bozabilir mi? Chat GBT yapay zeka robotu meslek grupları için fayda mı, yoksa zarar mı getirecek? Chat GPT ile mesleklerimiz elimizden alınabilir mi? Chat GPT’yi bugüne kadar geliştirilen yapay zeka robotlarından ayıran ne? Parkurlar.com olarak Chat GBT hakkında merak edilen soruların yanıtlarını sizler için kısaca derlemeye çalıştık.

Dünyada, en çok kullanılan sosyal medya araçlarından bir tanesi olan Instagram’ın dünyada bir milyon kullanıcıya ulaşması iki buçuk üç ay sürdü. Teknoloji dünyasında son günlerin tartışılan konusu Chat GPT’ye baktığımızda ise sadece 5 günde 1 milyon kullanıcıya ulaştığını görüyoruz. Peki, bu nasıl oldu? Nedir bu Chat GPT?

Chat GPT, yapay zeka teknolojisini üst düzeyde kullanarak “konuşma” eylemini neredeyse insanlar arası diyaloglardaki gibi bir düzeye dönüştürdü. Bu nedenle de yapay zeka konuşmaların oldukça pürüzsüz ya da doğal bir formla karşımıza çıkmasını sağladı. Chat GBT esasen temelde bir dil modeli. Chat GBT ile başarılan şey aslında bunun bir dialog formunda oluşturulmuş olmasından kaynaklanıyor. Bu özel yapay zeka teknolojisinin başında CEO Sam Altman ve Peter Thiel gibi isimler bulunuyor.

Seksist ve ırkçı ifadeler Chat GBT modellemesinin içinden halen sızabiliyor

Chat GPT’nin 2020 yılında da bir versiyonun çıktığının altını çizmekte fayda var. Onda bazı sorunlar çıkmıştı. Neydi bunlar; Seksist ve ırkçı bir dil kullanması. Kitaplar okuyor, romanlar okuyor, Twıtter’dan veriye erişiyor. Bu yapay zekaya bir çocuğa öğretir gibi data seti yüklüyorsunuz. Bu verilen datalarda seksist ve ırkçı ifadeler varsa bunu da öğreniyor yapay zeka. Bu son modelde yapılanla birlikte bunu modere etmenin bir yolunu bulmuşlar. Ve bu ifadeler daha az karşımıza çıkıyor. Mesela, Hitler’le Stalin’le ilgili bir şey sorduğunuzda daha dikkatli davranıyor. Yalnız burada belirtmek gerekirse bu yüzde yüz bir çözüme kavuşmuş değil. İkinci önemli bir hususla ilgili ise data uzmanları uyarıyor. “Chat GPT ile ilgili elde ettiğiniz verilere karşı temkinli yaklaşın! Örneğin, arama motoru Google’a değil de Chat GPT’ye yapay zeka konusunda dünyada öne çıkan isimleri sıralamasını isteyin. Ve bunlar belirli bir ülkede olsun. Size sunduğu isimleri daha sonra Google’da aratın. Böyle isimlerin olmadığını görebilirsiniz. Yani bu özel Yapay Zeka, bazı zamanlarda hayali isimler oluşturabiliyor.”

Uzmanlar, şu an Chat GPT’nin kapalı bir veri sistemiyle geliştirildiğini, bu modellemenin internete açık erişiminin olmadığını belirtiyor. Eğer bunu başarabilirlerse arama motoru Google’ın yerine geçebileceği söyleniyor.

Chat GPT tasarım yapıyor kodlama yazıyor

Chat GPT ile önümüzdeki 10 yıl içinde “Çağrı Merkezleri’ne” ihtiyaç duymayacağız gibi görünüyor. Uzmanlar, insan kaynaklarındaki istihdamın da aynı ölçüde azalacağı yönünde .İşe alımlarda mülakatları Chat GPT yapabilecek. Hukuk alanında hukuki danışmanlık veren Chat modellemesi geliştirildiği taktirde bu meslekte Chat GPT’den etkilenecekler listesinde bulunuyor. Chat GPT, gazetecilik mesleğinde de yeniliklere yol açacak. Zira hikayeyi artık sizin için yazabilecek bir Chat GPT var. Chat GPT’nin tasarım yapabildiğini ve kodalama yapabildiğinin de vurgusunu bu yazımızda aktarmış olalım.

Chat GPT ile neler yapılabilir?

Sohbet tabanlı ilerleyen Chat GBT, kendisine sorulan sorular karşısında tıpkı insanlar gibi yanıtlar veriyor. Size sunacağı detaylar ise büyük ölçüde yapacağınız doğru ve kaliteli yönlendirmelerle ortaya çıkıyor. Kendisine sorulan soruları çok kısa süre içinde anlayıp anlamlı cümlelerden oluşan yanıtlara dönüştürüyor. Üstelik bunu yaparken oldukça doğal ve akıcı bir tonla gerçekleştiriyor. Türkçeyi kullanma becerisi ise son derece dikkat çekici. Buna rağmen sürümün İngilizce versiyonu, çok daha üst düzey beceriler sunabiliyor.

Chat GPT nasıl kullanılır?

Her şeyden önce şu an için Chat GBT için resmi bir aplikasyon olmadığını aktaralım. Chat GBT günümüzde yalnızca tarayıcılar üzerinden kullanılıyor. Chat.openai.com web sitesine girdiğinizde ana sayfada giriş ve kayıt ekranları ile karşılaşacaksınız. Dilerseniz birkaç temel bilgiyi yanıtlandırarak hesabınızı oluşturabilirsiniz dilerseniz de doğrudan elektronik posta adresinizle giriş yapabilirsiniz. Kayıt esnasında sizden isim, telefon numarası ve e-posta gibi bilgiler talep edilmektedir.

Kayıt işleminden sonra e-posta adresinize bir aktivasyon linki gelecektir. Bu linke tıkladığınız andan itibaren kaydınız tamamlanacaktır. Sisteme giriş yaptığınız zaman karşınıza doğrudan chat ekranı çıkacaktır. Sistem zaman zaman yoğunluk nedeniyle ağ hatası verse de bu sorun kısa süre içinde ortadan yok olmaktadır.

Haberi Paylaş!
Exit mobile version