İnsanları çıldırtan 10 egzersiz efsanesi

Ayşe TUNALI
Ayşe TUNALI 7 Haziran 2021
blank

Hepimiz daha fazla egzersiz yapmamız gerektiğine inanıyoruz. Peki bunu sürdürmek neden bu kadar zor? Harvard Biyoloji Profesörü Daniel E Lieberman, “En yaygın ve yararsız” egzersiz mitlerini anlattı

Her yıl milyonlarca insan fiziksel olarak daha aktif olmaya söz veriyor, ancak bu kararların büyük çoğunluğu başarısız oluyor. Yeni bir egzersiz rejimine bağlı kaldıktan bir veya iki hafta sonra, yavaş yavaş eski alışkanlıklara geri döneriz ve sonra kendimiz için kötü hissederiz. Harvard Biyoloji Profesörü Daniel E Lieberman, kendiniz hakkında kötü hissetmenize yol açan 10 egzersiz efsanesini yazdı.

blank

1- Milyonlarca yıl boyunca insanlar sadece iki nedenden dolayı fiziksel olarak aktifti: Gerekli olduğunda veya ödüllendirici olduğunda. Taş devrinde hiç kimse tek amacı kaldırmak olan ağırlıkları kaldırmak için uğraşmadı.

2- Avcı-toplayıcı atalarımız, ödüllendirici olmadıkça gereksiz çabadan, egzersizden kaçındı. Bu yüzden hala bizimle olan doğal içgüdüler için kendinizi kötü hissetmeyin. 

3-Çok fazla fiziksel hareketsizlik sağlıksızdır, ancak oturmak kadar normal bir davranışı şeytanlaştırmayalım. Her kültürden insan çok oturur.

ULTRA GÜÇLÜ OLMAK ŞART DEĞİL

4-Atlarımız orta ila şiddetli fiziksel aktivite yaparak günde sadece iki ila üç saat harcıyorlar. Ultra fit ve ultra güçlü olmak ne normal ne de gerekli.

5-Egzersiz yaparak kilo veremeyeceğimizi duymaya devam ediyoruz çünkü çoğu egzersiz o kadar çok kalori yakmaz ve sadece bizi acıktırır, böylece daha fazla yiyebiliriz.

6-Birçok insan dizlerini mahvedeceğinden korktukları için koşmaktan korkar. Bu endişeler tamamen temelsiz değil çünkü dizler gerçekten de koşucuların yaralanmalarının en yaygın yeri. Ancak dizler ve diğer eklemler, bir arabanın aşırı kullanımla aşınan amortisörleri gibi değildir.

7-Yaşlandıkça fiziksel olarak aktif kalmak, vücudumuzu uğultu tutan sayısız onarım ve bakım sürecini uyarır. Çok sayıda araştırma, egzersizin yaşlandıkça daha sağlıklı olduğunu ortaya koyuyor.

EGZERSİZ SİHİRLİ DEĞİL

8-Birçok tıp uzmanı, Dünya Sağlık Örgütü’nün yetişkinler için haftada en az 150 dakika orta şiddette veya 75 dakika şiddetli egzersiz tavsiyesine uyar. Gerçekte, bu keyfi bir reçetedir, çünkü ne kadar egzersiz yapacağınız, zindeliğiniz, yaşınız, yaralanma geçmişiniz ve sağlık endişeleriniz gibi düzinelerce faktöre bağlıdır.

9-Düzenli olarak egzersiz yapmak için arkadaşlarınızla buluşmayı kabul ederseniz, ortaya çıkmak zorunda kalacaksınız, eğleneceksiniz ve birbirinizi devam ettireceksiniz.

10-Modern dünyada artık fiziksel olarak aktif olmak zorunda değiliz, bu yüzden egzersizi icat ettik, ancak sağlığı garanti eden sihirli bir mermi değil. Neyse ki, küçük bir egzersiz, yaşlanma hızınızı yavaşlatabilir ve özellikle yaşlandıkça çok çeşitli hastalıklara yakalanma şansınızı önemli ölçüde azaltabilir.

Haberi Paylaş!