Depremin travması nasıl atlatılacak?

Ayşe TUNALI
Ayşe TUNALI 13 Şubat 2023
blank

Haber: Ayşe Tunalı 

Yaşadığımız deprem felaketinin ardından yapılacak bir dizi unsur konuşulurken Uzman Psikolog Öykü Ege Algül, depremin psikolojik boyutlarını ve etkisini Parkurlar.com’a aktardı.

Son yüzyılın en büyük deprem felaketinin yaşandığı bu günlerde başta Kahramanmaraş ve Hatay olmak üzere Adıyaman, Gaziantep, Adana, Osmaniye, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Kilis’i etkileyen depremlerin yıkıcı sonuçlarını ülke olarak derinden yaşıyoruz. Öyle ki Türkiye olarak hepimiz yara aldık, acımız ve kayıplarımız büyük.

Toplumsal olarak deprem sonrası bir travma yaşadığımıza dikkat çeken Uzman Psikolog Öykü Ege Algül,  Deprem sonrası ruh sağlığımızı nasıl koruyacağız? sorusuna yanıt verdi, şunları söyledi:

blank

“Sosyal medyaya bir süre ara vermek travma tekrarını azaltabilir”

“Deprem sonrası ruh sağlığımız, pek tabi olumsuz yönde etkilendi. Bu süreç öncesi kaygı bozukluğu yaşayan ya da herhangi bir travmatik süreç içerisinde olan kişiler daha çok etki altında olmakla beraber herkes için; travmatik süreci aşmanın en temel yöntemlerinden birisi “rutine” dönebilmek. Aynı zamanda travma tekrarını azaltmak adına, deprem haberleri içeren programları izlemeyi azaltmak, sosyal medyaya bir süre ara vermek maruz kalmayı engelleyecektir.”

Afet bölgesinde Psikolojik İlk Yardım ve Psikososyal destek çalışmalarının önemine vurgu yapan Uzman Psikolog Öykü Ege Algül,
deprem sonrası travma yaşayan kişiye deprem bölgesinde ise sadece psikolojik ilk yardım uygulaması yapıldığını, psikolojik ilk yardım sonrasında kişi hazırsa “terapi” sürecinin başlayabileceğini ifade etti.

“Kişinin güvende olduğunu ona hissettirmek psikolojik ilk yarımın temel süreci”

Deprem sonrası travma yaşayan birine nasıl destek olunur? sorusuna yanıt veren Algül, “Psikolojik ilk yardımın temel süreci; kişinin güvende olduğunu ona hissettirmektir. Kişi konuşmak istemediği sürece, bu kabul edilir ve zorlanmaz. Kişiye gereksiz umutlar verilmez. Belki sarılarak, belki konuşarak bağ kurmaya çalışılır. Pek tabi bunu yapacak kişinin bir ruh sağlığı uzmanı olması birincil tercihtir.” dedi.

blank

“Ebeveynler can yeleğini önce kendine takmalı”

Çocuklara deprem sonrası davranış sürecinde ebeveynlerin dikkat etmesi gereken unsurların altını çizen Uzman Psikolog Öykü Ege Algül şöyle konuştu:

“Çocuklara deprem sonrası davranış sürecinde, ebeveynler önce can yeleğini kendilerine takmalıdır. Çocuk, gözlem yeteneği doğrultusunda; “geçti, korkacak bir şey yok” denilmesini alıp kabul etmeyecektir. Yetişkinleri gözlemleyecek ve ona göre davranışlarını şekillendirecektir. Aynı zamanda travma uyaranlarına maruz kalmalarını engellemek, iyileşmeye katkı sağlayacaktır.”

blank

Türk Psikologlar Derneği ve Türkiye Psikiyatri Derneği, depremzedelere Psikososyal Destek hizmetiyle ilgili bir iş birliği yürütüyor mu?

Uzman Psikolog Öykü Ege Algül, yaşadığımız deprem felaketinin ardından Türk Psikologlar Derneği ve Türkiye Psikiyatri Derneği’nin çalışmalarına değindi, online ve yüz yüze olarak tamamen gönüllü psikologlardan oluşan bir veri tabanının oluştuğunu açıkladı. Algül, depremzedelere Psikososyal destek hizmetiyle ilgili “Sürecin koordinesi için alana ilk etapta bir grup meslektaşım gitti ve sonraki süreçlerde online, yüz yüze saha içinde de tüm psikolog meslektaşlarım vatandaşlarımızın yanında olmayı sürdürecektir” dedi.

Haberi Paylaş!