Koruyucu aile olmanın şartları

Ayşe TUNALI
Ayşe TUNALI 10 Şubat 2023
blank

Çocuklar, çocuklarımız… En hassas noktamız şüphesiz. Türkiye’yi sarsan büyük felaket sonrası hepimiz onlar için bir şeyler yapmak istiyoruz. Ve akıllarda bir soru var. Enkaz altından çıkartılan annesi ve babasını kaybetmiş çocuklara ne olacak?

On binlerce aile depremzede çocuklara koruyucu aile olmak için seferber durumda.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından korunma ve bakım ihtiyacı ortaya çıkan çocuklara koruyucu aile olmak isteyenlerin izleyeceği sürece ilişkin açıklama yaptı. Depremzede çocuklara koruyucu aile olmak isteyenler e-Devlet üzerinden başvuruda bulunabilecek

blank

Peki, Koruyucu aile nedir, nasıl olunur? Gönüllü aile ile koruyucu aile arasındaki farklar nelerdir? Koruyucu aile olmanın şartları nelerdir? Başvuru için istenen belgeler neler?

KORUYUCU AİLE NEDİR?

Koruyucu aile; çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakımları bir süre için sağlanamayan çocuklarımızın kendi aile ortamlarında eğitim, bakım ve yetiştirilme sorumluluğunu kısa veya uzun süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde devlet denetiminde paylaşan, hissettikleri toplumsal sorumluluğu gösterebilen uygun aile ya da kişilerdir.

blank

GÖNÜLLÜ AİLE VE KORUYUCU AİLE ARASINDAKİ FARK

Bakım kuruluşlarında koruma ve bakım altında bulunan çocuklarımızla, gönüllü aile olarak; kendi ilgi, yetenek ve eğitimleriniz doğrultusunda katkı vermek amacıyla, etkinlik ve çalışmalar yapabilirsiniz. Ayrıca isteğiniz doğrultusunda ve uygun görülmesi halinde çocuklarımızı resmi tatil ve özel günlerde yatılı olarak evinizde misafir edebilirsiniz.

blank

KORUYUCU AİLE OLMANIN ŞARTLARI

Evli ya da bekar herkes aşağıdaki koşulları sağladığı takdirde koruyucu anne, baba ya da aile statüsüne kavuşabilir;

-T.C. vatandaşı iseniz

-Sürekli Türkiye’de ikamet ediyorsanız

-25-65 Yaşları arasındaysanız

-En az ilkokul mezunu iseniz

-Düzenli bir gelire sahipseniz

-Çocuğun biyolojik anne-babası ya da vasisi değilseniz.

BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER NELER?

– Öğrenim durumunu gösterir belgenin onaylı örneği.

– İş, gelir ve sosyal güvenlik durumunu gösteren belgenin onaylı örneği.

– Adli sicil belgesi

– Koruyucu aile olacak kişiler ve varsa birlikte yaşadığı kişilerin fiziksel engeli, ruhsal rahatsızlığı ve bulaşıcı hastalığının olmadığını gösteren sağlık kurulu raporu

Haberi Paylaş!