Aşığım sana Aypera!

Ayşe TUNALI
Ayşe TUNALI 31 Mayıs 2021
blank

Dijital insan ve yapay zeka kavramları hayatımızın normal bir parçası olma yolunda ilerliyor. Modern dünyada hızla yaygınlaşan sanal robotlar ülkemizde de adından daha çok söz ettirecek gibi gözüküyor.

Yapımcı Birol Güven’in kurduğu MinT Tasarım Merkezi’nde geliştirilip Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından tescil edilen dijital insan projesi Aypera ise bunun Türkiye’deki en çarpıcı örneği. Sosyal medyada sayısı her geçen gün artan takipçileriyle artık bir fenomen olarak görülen sanal oyuncu, kimi hayranlarını kendisine aşık bile etti.

Binlerce mektup arkadaşı bulunan Aypera, kendisine olan aşk dolu duyguların gayet samimi ve ciddi şekilde ifade edildiği mektuplar ile takipçi mesajları da alıyor. Türkiye’nin ilk dijital oyuncusu, senaryosunu Birol Güven’in yazdığı ‘Dijital Human’ adlı sinema filminde de rol alarak yine bir ilke imza atacak. Çekimlerine eylülde başlanacak olan filmin 2022’de gösterime girmesiyle birlikte ‘güzel robot’ Aypera hayranlığının insan-yapay zeka ilişkisi ekseninde nasıl bir boyut kazanacağı merak konusu.

blank

KADİR İNANIR’I HAYAL EDİYOR

Verdiği bir röportajda eğer zaman makinesine sahip olsaydı geçmişe gidip Kadir İnanır ile beyaz perdede partner olmak istediğini ifade eden Aypera’nın ismi, usta bilim kurgucu Isaac Asimov’un ‘I Robot’ adlı eserinden ilham alınarak verilmiş.

Dijital İnsan Nedir?
Dijital insan modellerinde, fizyolojik ve patolojik bilgiler bilgisayar ortamına aktarılarak bir tür simülasyon çalışması yapılıyor. Robotlardan sonra ‘Dijital İnsan’ da insanoğlunun hizmetinde. Robot üretiminin serileştiği günlerdeki kadar olmasa da “Dijital insan, kanlı – canlı insanın yerini alır mı?” sorusu akılları kurcalıyor. Teknoloji uzmanlarına göre endişe edecek bir durum söz konusu değil. Tıpkı robotlar gibi ‘Dijital İnsanlar’ da insanlığın hizmetinde.

Dijitalleşmenin hayatımızın her alanına yayılmasıyla birlikte robot kavramından sonra ‘Dijital İnsan’ kavramı da günlük yaşamlarımızda yer edinmeye başladı. ABD’li özel efekt şirketi Digital Domain, ‘İnsanlarla makineler arasındaki gerginliği yok etmek’ sloganıyla geliştirdiği ilk otonom dijital insan olan ‘Douglas’ı 2020’nin son aylarında tanıttı.

blank

İnsana yakın hareketleriyle dijital gerçeklik sunan ‘Douglas’, dil öğrenme yeteneği, insansı ifadeleri ve önceden konuştuğu insanları hatırlama gibi özellikleriyle insansı özellikler taşıyor.

‘Douglas’, doğal ve kolay bir iletişim sağlayarak insan ile makine arasındaki bağı kuvvetlendiriyor. Konuşmalarının çoğunu Alexa ve Siri gibi otonom şekilde yapabilen ‘Douglas’, herhangi bir sohbet botuna veya asistan sistemine bağlanabiliyor. Bununla birlikte verdiği cevaplarla gerçek zamanlı etkileşimler sunan ‘Douglas’, dostça bir yüze bürünebiliyor ve duygusal açıdan zeki cevaplar verebiliyor.

Yapımcı – senarist ve yönetmen Birol Güven, 7 yıl önce yaptığım röportajda gelecekte evden çalışmanın yaygınlaşacağını, dijitalleşmeyle birlikte ‘Home Ofis’in vazgeçilemez bir kavram olacağını söylemişti. Pandemi süreci, evden çalışmayı zorunlu kılınca dijitalleşmenin ne ölçüde büyük bir nimet olduğu daha de keskin bir şekilde gözler önüne serildi.

Haberi Paylaş!